Przedmioty w rejestracji Rejestracja na Wykład licencjacki, WPA oraz na proseminarium (ILS)- 3 rok studia I stopnia 3200-2022Z-L3-PTT
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2022Z - Semestr zimowy 2022/23 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
2022Z | |||||
3200-L3-0PSLA |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Proseminarium dla studentów przygotowujących się do zawodu nauczyciela, którzy są zainteresowani badaniami związanymi opracowywaniem materiałów, technologią i komunikacją w klasie, itp. Zajęcia seminaryjne prowadzące do wyboru tematu i opracowania pracy licencjackiej w języku obcym. Ich celem jest przedstawienie możliwych zakresów tematycznych i podstaw metodologicznych badań w zakresie danej dyscypliny oraz wykształcenie umiejętności samodzielnej lektury tekstu naukowego w języku obcym. |
|
|||
3200-L3-PSLF |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zajęcia seminaryjne prowadzące do wyboru tematu i opracowania pracy licencjackiej w języku obcym. Ich celem jest przedstawienie możliwych zakresów tematycznych i podstaw metodologicznych badań zakresie danej dyscypliny oraz wykształcenie umiejętności samodzielnej lektury tekstu naukowego w języku obcym. |
|
|||
3200-L3-PSLH |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zajęcia seminaryjne prowadzące do wyboru tematu i opracowania pracy licencjackiej w języku obcym. Ich celem jest przedstawienie możliwych zakresów tematycznych i podstaw metodologicznych badań w zakresie danej dyscypliny oraz wykształcenie umiejętności samodzielnej lektury tekstu naukowego w języku obcym. |
|
|||
3200-L3-0PSLN |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zajęcia seminaryjne prowadzące do wyboru tematu i opracowania pracy licencjackiej w języku obcym. Ich celem jest przedstawienie możliwych zakresów tematycznych i podstaw metodologicznych badań zakresie danej dyscypliny oraz wykształcenie umiejętności samodzielnej lektury tekstu naukowego w języku obcym. |
|
|||
3200-L3-1WPA |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
3200-L3-1WPAA |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
3200-L3-0WL-DSM |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Interdyscyplinarne studium użycia języka angielskiego w dyskursie stosunków międzynarodowych. Analiza użycia mechanizmów i narzędzi retorycznych w konkretnych profesjonalnych kontekstach. Aspekty słowotwórcze, składniowe i semantyczne języka specjalistycznego. Podnoszenie umiejętności analizy i tworzenia wysokiej jakości tekstów akademickich w dziedzinie stosunków międzynarodowych. |
|
|||
3200-L3-0WL-LFR |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
„Literatura francuska w 12 kulinarnych odsłonach” to wykład, którego celem jest przedstawienie historii literatury francuskiej w niestandardowy sposób – poprzez połączenie wiedzy o piśmiennictwie ze znajomością kuchni i kulinariów, które stanowią istotny element cywilizacji i kultury Francji. Tematyka kolejnych wykładów skupi się na przedstawieniu periodyzacji i charakterystyce poszczególnych prądów literacko-artystycznych, jak też twórczości reprezentatywnych pisarzy kolejnych okresów. Opisowi będą podlegać w pierwszym rzędzie utwory zawierające fragmenty odnoszące się do kuchni i sztuki kulinarnej. Cele szczegółowe: - prezentacja głównych epok i prądów literackich oraz ważnych twórców; - uwrażliwienie studentów na różnorodność tematyki, podejmowanej przez autorów w kolejnych epokach literackich; - zwrócenie uwagi na możliwość analizy literatury w niestandardowy sposób, przy uwzględnieniu motywów nie kojarzonych najczęściej z tekstami literackimi. |
|
|||
3200-L3-0WL-WAP |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem wykładu jest wspieranie studentów zainteresowanych tłumaczeniem – bez względu na ich kombinację językową – w pogłębianiu wiedzy przedmiotowej i podjęciu realizacji pracy dyplomowej w zakresie porównawczego badania przekładu. Materiał obejmuje omówienie zróżnicowanych perspektyw z jakich może być poprowadzona praca licencjacka poświęcona tej tematyce, wskazanie przykładowych pól badawczych i uwarunkowań kontekstowych oraz wyposażenie studentów w wybrane narzędzia badawcze, a także zasygnalizowanie rozmaitych alternatywnych kierunków metodologicznych. Omawiana jest problematyka związana z warsztatem badacza przekładu. Ponadto przewidziane jest wdrażanie umiejętności opracowania pracy od strony formalnej i posługiwania się materiałami źródłowymi (w zakresie niezależnym od języka). |
|
|||